tisdag 3 oktober 2017

”Nazisten som teg – Drömmen om att skapa högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige” av Cristoph Andersson och Andreas Förster (2017)

Det här blir ett orimligt långt inlägg, men mina anteckningar rann iväg och det här känns viktigt. Dessutom hoppas jag att författaren själv kommer att läsa det jag skriver. Jag har stor respekt för den som går iland med projektet att fullfölja en bok, dessutom om högerextremism som är en av de saker jag hatar mest och är mest orolig över. Kanske är det därför jag blir ledsen och skriver en såhär lång text. Kanske har jag missat något stort. Det handlar iallafall inte om att jag tar för lätt på frågan om högerterror. Men när jag läser ”Nazisten som teg” känner jag att läsaren inte tas på allvar. 

Ni som inte vill läsa mina utläggningar får min sammanfattning och slutsats direkt: Väldigt mycket och viktigt researcharbete, men väldigt ovarsamt hanterat.

Iallafall, fredags lyssnade jag av en slump på Christoph Andersson under Bokmassan och blev intresserad av hans nya bok om den nazistiska terrorgruppen NSUs mord och bombdåd i Tyskland. NSU ska ha inspirerats av NRA (Polismördarna i Malexander), den förste Lasermannen John Ausonius, och i sin tur ska NSU ha inspirerat både Breivik och ”Lasermannen 2” Peter Mangs. En historia där tysk polis dessutom syltat in sig rejält, till och med delvis finansierat verksamheten genom att ösa pengar på högerextrema läckor som istället för att ge värdefull information använt polispengarna för att finansiera terrorbrott. Till på köpet ska de ha haft möjligheten att spränga den lilla terrorcellen genom en av sina agenter redan innan något av morden skedde. Dessutom ska tyska polisen ha oskadliggjort bevis angående sina agenter, när två av NSU-medlemmarna hittades döda.
De här kopplingarna kändes intressanta, och från scenen skickade Andersson, åtminstone vad jag uppfattade som, en antydan att svenska SÄPO skulle ha gjort liknande saker i Sverige. Det gjorde mig intresserad, men när jag läst hans bok hittar jag inga sådana bevis eller belägg. Överlag känns en stor del av den här boken som ett luftslott. Jag uppleveer att kopplingarna mellan NSU, NRA, Lasermannen, mellan svenska och tyska högerextrema terrorister är både övertolkade och dramatiserade av den här bokens författare.

Jag är verkligen ingen expert på högerextremism, jag har en grundförståelse och ett intresse på hobbynivå. Följande skriver jag alltså främst utifrån det jag läser i Anderssons egen bok. Hur han förhållit sig till originalkällor och så vidare har jag inte möjlighet att tolka. Men sättet han skrivit den på får mig tyvärr att tvivla. Och min kritik kommer inte för att jag själv skulle ha minsta sympatier för högerextremism, jag definierar mig som anarkist och antifascist.

Det är innerligt viktigt att förstå högerextremism, att förstå att nazistiska terrorister inte är ”ensamma galningar” utan springer ur allt mer vrickad internetkontext. Polisen måste förstå att nazister medvetet utnyttjar tendensen att alltid leta orsaken hos offren (När en skjuten invandrare hittas tänker polisen ”gängvåld” istället för ”hatbrott”).
Det är också viktigt att inte blint tro på polismakten oavsett nationalitet. Makt korrumperar alltid. Men det är tyvärr också viktigt att inte blint tro på författare som skriver om högerextremism och kopplar ihop saker.

Det författaren gjort är dessutom onödigt, eftersom de tyska ”grundhistorien” om NSU är tillräckligt spektakulär utan krystade kopplingar till svensk extremism. Det finns stoff tillräckligt för en bok redan i det, historien om hur den tyska polismakten decentraliseras efter murens fall, i en demokratisk ansats, men istället förlamas och tillåter nazister att smita under radarn. Polisen prioriterar länge vänsterextremister och blundar för högerextremister, får sedan politiskt öronmärkta pengar att bekämpa fascister med och börjar då betala befintliga nazister för att läcka info, snarare än att skapa egna infiltratörer. Olika nivåer av polismakten har dessutom olika infiltratörer, och information samkörs inte, agenterna outar till och med varandra vid något tillfälle. Dramatiskt värre, alltså.

Inte heller gräver frågan vad egentligen Beate (som titeln anspelar på) gjort eller inte gjort. Andersson har tydligt gått på försvaret i rättegångens linje (vilket kanske är helt sant, vad vet jag). Även om författaren nämner det i förordet så saknar jag en diskussion kring att hennes bild av terrrorcellen är väldigt passande för hennes försvar. Att hon suttit hemma och väntat på att de båda männen skulle komma hem, att de begått alla brotten, och att hon försökt få dem att sluta men inte klarat av det. Passande nog är de båda döda och kan inte komma med en alternativ sanning.

Sverige, Tyskland, (Norge?) och frånvaron av det ledarlösa motståndet
Boken innehåller hela kapitel om den första Lasermannen, om NRA (Polismördarna i Malexander) och om Anders Bering Breivik, men ärligt talat ganska få beröringspunkter emellan dem och NSU. De beundrar varandra, och det har skickats några brev. NSU har läst om Lasermannen. Jag missar kanske tydligare gemensamheter, men isåfall är det för att det skyms i mängder av annan information. Vi får exempelvis följa Breiviks försvarstal från rättegången, där det för all del hänvisas till NSU som förebilder. Breivik skickar sedan brev till Beate, som hon inte svarar på, eller ens läser.

Vi får också veta att Peter Mangs (”Lasermannen 2”) beundrar Beate. Men Mangs får vi ingen djupdykning i, och författaren skildrar själv att Mangs inte verkar ha förstått varför Beate tiger sig igenom rättegångarna.

Att det verkar som om vitmakt-utgivaren Max Hammer i Helsingborg spelade en viktigare roll för NSU än Lasermannen, lämnas också outrett. (Vilket känns mystiskt, eftersom det är ytterligare en potentiell svensk-tysk koppling som lämnas utan fördjupning.)

Dessutom lyckas Andersson med att inte överhuvudtaget nämna det ledarlösa motståndets taktik, och de för högerextrema terrorister så centrala böckerna ”The Turner Diaries” och ”Hunter” av William Luther Pierce. De kom redan på sjuttiotalet och har fungerat som mall för otaliga nazistterrorister. De borde åtminstone ha nämnts i häpnadsväckande syfte över att NSU inte använt dem om så nu är fallet. Men (och nu är det jag som spekulerar) jag tycker att det känns osannolikt att pålästa nazister som NSU främst inspirerats av Lasermannen, och inte av Pierces böcker (det behöver dessutom inte varit Pierce som varit primärkälla, nassar är som bekant duktiga på att klippa och klistra). Andersson lyckas iallafall inte få mig att sluta tvivla på det.

Krystade ihopkopplingar av svenska och tyska nazistterrorister
Några exempel där det haltar är när författaren väljer att kalla kapitel 8 för ”Ett tyskt Malexander”, där likheten förvisso är att nazister dödar poliser. Den stora skillnaden är att i Malexander görs det oplanerat i urspårade efterdyningar av ett dåligt förberett bankrån, och i den tyska händelsen som författaren anspelar på är det två NSU-medlemmar som kallblodigt skjuter ihjäl två poliser på lunchrast, för att komma över deras vapen. En markant skillnad.
Vi får följa med tyska nazister som reser för att delta i Salemmarschen 2005 (s. 195), där enda beröringspunkten verkar ha varit att de tyska nazisterna kände NSU-medlemmarna. (Tyvärr tror jag att den biten är med i boken för att författaren ska kunna använda det faktum att han också var där.)
Författaren parallellar också mellan NSUs spikbomb i Köln och Malexanderrånet (s. 186), där den gemensamma nämnaren verkar vara just dåliga förberedelser. Jag gissar att det finns väldigt många fler exempel om det är den gemensamma nämnaren.

Andersson kopplar också samman teaterspelande på ett mystiskt vis. Han har skildrat Lars Noréns teaterprojekt ”7:3” tillsammans med Malexandermördarna, och beskriver sedan hur en NSU-terrorist låtsats vara någon annan för att placera ut en bomb, med orden ”som ett slags tyskt 7:3” (s. 176).

När jag läser ”Nazisten som teg” får jag intrycket att NSU verkar ha inspirerats mer av RAF än några svenska högerextremister, vilket är intressant och väl värt att lyfta ytterligare. Men samtidigt, på rättegångspunkten utgör Beate/NSU ett undantag från de svenska exemplen, RAF och Breivik. Alla de andra har gjort politik av sina rättegångar. NSU/Beate sitter tyst.

Spekulationer och dramatiseringar
Ett annat lösryckt exempel är hur Andersson tillåter sig att spekulera om Mattias Gardell kommit Peter Mangs nära eftersom han var initiativtagare till Ship to Gaza. Det vill säga, att Mangs skulle ha gillat Gardells aktivism utifrån en antisemitiskt synsätt. Inga spekulationer till exempel kring att Gardell klarar att prata med fascister på deras eget språk eftersom han har en mångårig erfarenhet av att intervjua olika fascistgrupperingar.

Andra exempel blir när författaren skildrar NSUs väntan i en husbil och väljer att lägga ut texten om datorspelet de spelar (Command and Conquer), tillsammans med egna tolkningar av en utvald låt från en skiva med bandet Nightwish som hittades i samma husbil. Att datorspel är våldsamma är inte direkt någon nyhet, och vi får heller inga belägg för att just den låten varit viktig för terroristerna. Däremot blir det något för oss läsare att höja på ögonbrynen åt (s. 18, s. 23).
(Man skulle kunna göra en rätt fläskig skildring av vem jag ”är” om jag dog här där jag sitter nu, utifrån de böcker jag har i ryggsäcken och de skivorna jag lyssnar på i Spotify, frågan är hur mycket den egentligen skulle säga om mig?)

Den här historien är som sagt spektakulär nog utan författarens dramatiserade tolkningar och spekulationer. Nazism och korrumperad polismakt är inget att ta enkelt på. Men allt sånt här tar istället udden av trovärdigheten.

Språk och sympatier
Jag måste också nämna att boken är så klumpigt skriven emellanåt att det får mig att undra var författarens sympatier finns. (Jag fattar att Andersson inte är nazist, men läs vidare så förstår ni vad jag menar.) Det jag citerar nedan är alltså inte citat från nazister, utan ur författarens beskrivande text.
Till att börja med heter Kapitel 3 ”Lasermannen visar vägen” och bokens byline är ”drömmen om att bilda högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige”. Förutom tonen i de rubrikerna är det värt att lägga märke till hur Breivik i boken skildras för att påvisa samband med NSU. (Breivik är norsk och agerade ensam.)
När Andersson skildrar hur Ausonius cyklar efter att ha dödat ett offer skriver han ”Vid det sjunde tillfället ska det går käpprätt åt helvete, men än har han några månader kvar i frihet”. När han skildrar att tyska nazister åkte till Balkan på nittiotalet för att få döda på riktigt beskriver han det ”..fick äntligen lov att skjuta på riktiga människor, muslimer eller icke-muslimer spelade just ingen större roll.” (s 114). När två av NSU-mördarna flyr så skriver Andersson ”Sedan gör de 'en laserman' och flyr från platsen på sina cyklar.” (s 187). Andersson kallar missbrukare för ”såkallade ledighetskommittéer.” (s. 204). När Andersson ska berätta att det finns misstankar att två av NSU-medlemmarna misshandlat den tredje skriver han att ”Uwe Böhnhardt murat igen hennes ansikte”. Boken innehåller också en konstig, lösryckt bild på en leende John Ausonius som ”ångrar sig” (s. 70).

Det mest osmakliga exemplet kommer när författaren skildrar hur NRA (Polismördarna i Malexander) rånar en ICA-butik genom att skriva ”två NRA-medlemmar hugger in på en manlig Ica-kund med yxa.” (s. 131). Hade jag haft en personlig koppling till den Ica-kunden hade jag blivit väldigt ledsen över en så respektlös skildring.

Svenska SÄPO
Först på sista sidan återupprepar Andersson sin anklagande spekulation från samtalet på Bokmassan. Där skriver han ”Frågan är också om även vårt svenska SÄPO rekryterat informatörer inom extremhögern och stöttat högerradikala publikationer”....”Likaså om svneska SÄPO låtit sina informatörer begå brottsliga handlingar, i syfte att öka deras trovärdighet i extrema kretsar. Alternativt att skyla över egna misstag eller mörka begångna broitt, ungefär som i fallet med Tino Brandy och hans sexförmedling av minderåriga pojkar till pedofiler.” (s. 316).

För all del dramatiskt formulerade och otroligt viktiga frågor. Men faktum kvarstår, boken belägger efter vad jag kunde utläsa, överhuvudtaget inga sådana misstankar om svenska SÄPO. Den fläskiga anklagande avslutningen utan belägg lämnar mig istället med en dålig känsla kring författarens drivkrafter.

Bokens upplägg har säkert, tillsammans med anklagelserna mot SÄPO, gjort att boken säljer mer. Men han lägger krokben för sig själv. För vad gjorde egentligen NSU? Hur mycket var taktik och hur mycket var känslor? Vilken skuld bär ”den tigande nazisten”?
De rättmätiga och viktiga misstankarna mot tyska polisen grumlas också i röran. Nazister och fifflande poliser är tillräckligt läskiga utan krystade, överdrivna kopplingar sinsemellan.

Som sagt. Så mycket viktigt researcharbete, så ovarsamt hanterat.

(Köp här eller här)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar